vrijdag 8 mei 2009

Schrijver worden tegelijk

Beter laat dan nooit: de vrijdagse blog. De techniek laat me hier ter plekke lelijk in de steek. Vanmorgen weer geen internet, dus de hele ochtend hebben mijn trouwe volgers mijn site aangeklikt en vergeefs gezocht naar een nieuwe tekst van mij. Helaas, de Fransen hebben het internet in onze vallei even uitgezet, de schade nemen ze blijkbaar voor lief. Het is een andere manier van doen, ik zal het me waarschijnlijk nooit eigen maken. Zo werd ik er gisteren, terecht, terecht, op gewezen dat 'une vraie locale' een dame is en ik, omdat ik geen tieten heb, had mezelf moeten vergelijken met 'un vrai locale'.

Maar als we zo beginnen, dan kan ik de Fransen ook nog wel ergens op wijzen. Er spreekt hier bijna niemand een andere taal (behalve enkele onverstaanbare dialecten) en het is een zeldzaamheid als je aanwijzingen vind in bijvoorbeeld het Engels, of godbetert, het Nederlands. Groot is daarom mijn verbazing als op de camping die we bezoeken, bovenaan de glijbaan, een bord staat met een aanwijzing, o.a. in het Nederlands. 'Een Te Gelijk!' staat er. Ziet u ook het uitroepteken? (sorry, foto staat op mijn mobiel, geen idee hoe ik het up mijn laptop moet loaden).

Mijn middelste dochter moet binnenkort een CITO toets maken die 'bepalend is voor haar verdere toekomst' (haar eigen woorden) en ik vraag haar of haar iets opvalt aan het bord. 'Tegelijk is één woord' zegt ze direct en ik concludeer dat het met haar verdere toekomst wel goed zit. We glijden de baan af, ik zittend en zei gillend op mijn schoot. Een tegelijk, met een hele korte tussenpoze, belanden we in het bassin beneden, waar de badmeester, omdat ik geen tieten heb, toch niet op ons let.

Opdrogend aan de kant bedenk ik opeens waarom er 'Een Te Gelijk' op het bord staat. Ze hebben me door. Ik ben ontmaskerd. Er is een bord voor me geplaatst om me te gebieden mijn grote bek te houden. Frankrijk is een socialistisch, haast communistisch land. Iedereen is hier gelijk, maar ik, met mijn schaamteloze schrijversambities en mijn pompeuze blog, doe me iets Te Gelijk voor. Of ik er maar even mee wil kappen. En anders knippen ze die ADSL lijn opnieuw door, maar dan voor altijd.

Tijd om terug naar Nederland te gaan. Heb ik gelijk?

7 opmerkingen:

  1. Zei moet zijn zij. Ik hoop dat het met mijn verdere toekomst nu ook goed zit.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Schrijf je boek in de vrouwelijke ik-vorm. Geinig perspectief, scheelt je taalblunders en heb je altijd gelijk!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Als we dan toch gaan zeiken, het is: je vindt aanwijzigingen. En trek je niets aan van die republikeinse rotzakken. Ze zijn arrogant maar hebben wel een erg mooi land. En lekkere wijn. En worstjes. En kaas. En leuke campings...
    Is dit nu een record aantal reacties??

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Oh sorry, die laatste dat was ik dus.
    Birgit

    BeantwoordenVerwijderen
  5. ????? begrijp er niks van?????

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Viktor: Of het met jouw verdere toekomst wel goed zit hangt af van je CITO toets. Wat was je uitslag?
    Anoniem1 : Ik heb altijd gelijk vanuit elk persepctief
    Birgit: Heb jij dat bordje op de camping gemaakt ofzo? Dat van die wijn klopt trouwens. En ja, dit is een record. Ruim zelfs.
    Anoniem 2 (JJ): Op het gymnasium leggen ze het je wel uit en dan ga jij dingen leren waar ik dan weer niks van begrijp.

    BeantwoordenVerwijderen