woensdag 2 december 2009

Dit hebben trouwens de meeste Arabieren met elkaar gemeen, die valsche kijkers.

Ik blader weer eens in de dagboeken van de broer van mijn Oma, gescand door neef Jan. Hij vondt ze op zolder na het overlijden van zijn moeder.

Oom Louis was onderwijzer en zijn handschrift is keurig. Is het alleen daarom leuk om te lezen? Nee, dagboeken van een man uit 1914, op een boot op weg naar Indie, dat is een heerlijk inkijkje in vergane tijden. Zou hij geweten hebben dat hij een kleine 100 jaar later nog gelezen zou worden? Dan had hij vast minder geschreven over het weer en meer passages als deze opgenomen:

'In het schilderachtige Port-Saïd met zijn breede, meest beplante straten, zijn mooie drukke kade, zijn prachtige moskeeën; maar van den anderen kant ook in het vuile Port-Saïd. Men behoeft slechts een blik te slaan in het interieur der kleine winkels en kroegen der achterbuurten. Men ziet er Arabieren, aan den Opium verslaafd, vuile menschen met ingevallen wangen en diep-in-de-kassen-weggedoken oogen en met hun valschen blik. Dit hebben trouwens de meeste Arabieren met elkaar gemeen, die valsche kijkers. Sjacheraars, woekeraars, leegloopers en bandieten, ……. Men vindt ze in Port-Said in overvloed. Even een klein staaltje: In P.-S. is ook een tram, een paardentram. Een jongen hing er zich aan. De conducteur, natuurlijk een Arabier, zou hem niet, zoals bij ons er af duwen of een oorvijg geven, maar hij spuwde hem vlakweg in ’t gezicht. Dat is zoo de gewoonte. Als men tegen iemand iets heeft, dan spuwt men hem in zijn facie, als teken van de grootste minachting.'

Geert Wilders zou trots op hem zijn geweest. En die oorvijg voor zwartrijders, kan die terugkomen?


Dit stukje was zoo in ene korte tijdspanne geschreeven, daar ik vrijelijk kon copieren uit den brieven van Oom Louis. Zoeken naar een plaatje eener Egyptische paardentram nam meer tijd en gelukte niet. Deeze annoncering uit het Rotterdamsche Handelsblad uit 1920 is er voor in den plaats gekoomen.

1 opmerking:

  1. http://img.thesun.co.uk/multimedia/archive/00940/SNN0309_380_3__940932a.jpg . Het is nu officieel burgeroorlog in Europa en Wilders ontpopt zich als de Churchill van de 21e eeuw. Wat dat verder met deze post te maken heeft weet ik zelf overigens ook niet.

    BeantwoordenVerwijderen