vrijdag 18 december 2009

It Giet Oan



'Wie danken dat wie saterdag de allerierste sijn' aldus Jacob Eistra, ijsmeester van ijsclub Jouwveen Noord, gisteren in 'De Wereld Draait Helemaal Door'. Even denk ik in een programma gevallen te zijn over het aanstaande WK te Zuid Afrika, een onderwerp dat mij baje veel interesseert. Maar het is geen Zuidafrikaan, het is de ijsmeester van een van de clubs die een dezer dagen de aller, aller, allereerste marathon van dit jaar op natuurijs mag organiseren. Een hele eer en een reden voor hem en zijn concurrerende ijsmeesters om de hele dag in Hilversum van de ene naar de andere studio te klunen.
'Wie habben' vervolgt hij 'seuven gierwoagens op die baan raiden, die dat folcontinoe nat houwden. En sneeuwval habben wie niet in Jouwfeen, dus It Giet Oan in Jouwveen'.
Heeft deze man een Berenburger te veel op? Nee, hij is bloedserieus.
'Wie danken dat wie goat wienen' onderbreekt zijn collega uit Sint Waarligtdatgat hem. Rode wangen, pruimtabak, kabeltrui, heerlijk type, hoe komt het dat de redactie van 'Hoer zoekt boer' hem nog niet heeft ontdekt?
'Wie habben noamenliek asfalt onder die aisboan liegen, en hullie oet Jouwveen habben graas. Asfalt befriest snaller dan graas. Dus It Giet Oan in Woarliegdagat. (gejoel in het publiek).

Dan gaat de telefoon. Live in de uitzending vertelt Jan Hendrik de Beaufort, student Natuurkunde te Delft dat hij zojuist gebeld is door de KNSB. De studentenijsclub te Delft mag morgen een natuurijsmarathon organiseren.
'We werken op de TU al jaren met bewerkt zoutkristalloos water, dat bevriest bij zo'n twee graden al. Dankzij nieuwe inzichten uit de ruimtevaart stoppen wij bij een temperatuur van 2723,7 graden celsius nieuwe magnesiumkryptiet kristallen in zwaar water, waardoor we het smeltpunt nog verder hebben kunnen verhogen tot 4,8 graden. Er ligt hier al twee weken een mooie ijsvloer. Dus, het giet aan in Delft, goedenavond.

Ik zapte door, de wereld draait door.

10 opmerkingen:

  1. Ik fin it wol 'n lyts bietsje min dasto us skoanne Fryslân sa ôfkrekkest. Dat kin samar net en ik ben dèr net bliid mei. Bûter, brea en griine tsiis, etc. Grutte Pier hie wol wytte wat hy mei soks as dy dwaan moast...

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Birgit,
    Dit is een Nederlandstalig blog, ik heb je reactie in google proberen te vertalen, echter geen succes. Geen inhoudelijke terugkoppeling dus.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik en haj diejen blog al luid veur motte leze, da ben toch ginne nirlands, wa? Houdoe.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Indeed, it's most confusing to have to read your blog in these foreign dialects/slang. Are we to guess where we can find Sint Waarligtdatgat on the map? Then I wouldn't be one sandwhich short of a picknick to suggest it's: underneath the snow, as everything else is over here. Unfortunetally the same goes for the runway, so I live in great fear again.
    However, expecting to cover the famous writer of this blog in fresh snow this weekend, kind regards from the UK, JP.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. 河南华泰特种电缆有限公司是一家集研发、生产、销售为一体的特种电缆专业生产企业,是中国最具生产能力的控制电缆生产企业。创建于2006年,河南省高新技术企业,中国驰名商标,年生产能力3840000km。公司拥有当今国内外先进的生产设备和检测设备100多台(套),员工总数近500人,拥有进出口自营权。公司技术力量雄厚,专业技术人员60余名。主要生产电力电缆、电气装备用电线电缆、裸电线三大系列。是河南...

    BeantwoordenVerwijderen
  6. wel een heel makkelijke reactie 

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ik begrijp niet helemaal wat Henan Huatai Special Cable Co., Ltd uit de Chinese Henan Province met jouw blog te maken heeft? Wel bere-interessant dat ze 3.840.000 km kabel per jaar produceren, dat dan weer wel.
    En dat JPUK een blockhead is, it shows...

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Leuk he, ik word tot in China gelezen. Deze kabelmaatschappij biedt aan om volgend jaar de natuurijsbanen te koelen door koelvloeistof in leidingen onder de schaatsbanen te laten lopen. Ze hebben inderdaad al 3.840.000 km koelingskabel gelegd, dus dat zit wel goed. It Gieat Oan in Henan!

    BeantwoordenVerwijderen
  9. 他或她谁读了这本博客是一个对他的头发屁股如此巨大的可怕的挺举。

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Ha die Win Ping-Ping,
    Inderdaad jongen, wat je zegt.

    BeantwoordenVerwijderen