donderdag 31 december 2009

Die Lieve Limburgers

Ik vraag me al jaren af hoe het toch komt dat Limburgers, Geert Wilders uitgezonderd, zulke lieve mensen zijn. Zelf heb ik Limburgse voorvaderen, dus ik kan het weten, ze zijn echt schattig. Ook mijn zus heeft dus Limbobloed en is wel wat gewend, tot ze deze week mijn Oom aan de lijn had:
'Zie ik dich nog voordat ik de piep oetga?' vroeg hij. Een Hollander is zo vrolijk niet, zeker niet op de leeftijd en met de kwalen van mijn oom. Limburgers wel, ik zag het zelf de afgelopen dagen in Maastricht. Er wordt meer gelachen, er valt ook meer te lachen en ik weet zeker dat het aantal café's per vierkante inwoner er hoger is dan waar ook in Nederland. Geef een Limburger een pilsje, zet muziek aan en hij ziet er uit alsof hij al in de hemel is.

Toch is er ook in Limburg werkeloosheid en crisis. Ook daar lopen dolende veertigers met hun ziel onder de arm zich af te vragen waar ze de tweede helft van hun leven aan gaan besteden. Ook daar moet de hele week gewerkt om de eindjes (iendjes op zijn Limburgs) aan elkaar te knopen. Vanwaar dan toch die onbezorgde blikken op die Limburgse smoeltjes? Waar komt die blije, haast onnozele blik in hun ogen vandaan?

Opeens deed ik een belangwekkende ontdekking. We bezochten, in navolging van Paus Johannes Paulus II, de basiliek van St Servaas. Even een verantwoord activiteitje tussen al het shoppen, eten en drinken door. Ik heb het gelijk op de foto gezet, er staat: 'Gelegenheid voor een persoonlijk biechtgesprek: elke eerste zaterdag van de maand, van 09.30 uur tot 10.00 uur in de doopkapel'. Aha! In Limburg kun je nog biechten, elke eerste zaterdag van de maand zelfs. Al is het maar een half uurtje en al is het helemaal achteraan in de doopkapel, het kan! En al die Limburgers, die weten dat. Ze gaan er nooit heen, noch de eerste zaterdag van de maand, noch een andere. Ze slapen liever hun roes uit, maar het simpele feit dat het kan, dat is voor hun genoeg. Leve Limburg, Proost!



dinsdag 29 december 2009

Mestreech



Waarom stelt A., mijn lengterecord-verkering, voor naar Maastricht te gaan? Zelf weet ik weinig tot niets van Maastricht, wel ken ik de grote karnavalskraker die alle zaate herremeniekes op vasteloavond toeteren:

'Mestreech is ene grote kafee,
Mestreech dat schuddelt op en neer,
jonk en ajt zin weer in de stroate,
alle hoezer zin verloate'.

Dit liedje leerde ik ooit van vriend R. toen we in Maastricht karnaval gingen vieren. Daar herriner ik me verder weinig van, behalve dat R.'s moeder tien eieren voor ons bakte ('voor karnaval moet je een goede bodem leggen') en dat iedereen, ondanks mijn kennis van bovenstaand lied, mij direct herkende als 'Ollandse buitenstaander.

Het wordt me duidelijk als we de binnenstad van Maastricht gaan verkennen. De letters S, A, L en E schreeuwen je tegemoet. Alle huizen zijn verlaten, Maastricht winkelt. In een modezaak, wier faam tot ver boven Eindhoven reikt, staan een paar lederen fauteuils waar de mannen van de winkelende vrouwen kunnen rusten. Naast de stoelen lectuur, waaronder de Voetbal International.

'Hoe staat dit?' vraagt ze, ik vraag me af waarom, want zelf heeft ze al zeventien keer onder een andere hoek in de spiegel gekeken.
'Beeldig' zeg ik, mijn gedachten bij een verhaal over Mahmut Bilgic, investeerder achter voetbalclub MVV.
'Dank U' zegt een blonde vrouw, niet de mijne. 'Fijn dat u meekijkt, mijn man interesseert het nooit zo, toch Johan?'
Johan kijkt verschrikt op uit zijn Nieuwe Revu en A. komt aanlopen in een Maastrichtse creatie van een dure couturier.
'Gezellig he, Maastricht?' zegt ze.
'Een groot café' antwoord ik.

vrijdag 25 december 2009

Kerst.


Ik ga naar Amsterdam voor de kerst, tijd van bezinning. Tijd waarin je je realiseert dat er mensen zijn die het slechter hebben. Die arm zijn, of eenzaam, of allebei. Die geen dak boven hun hoofd hebben. Onder een mooie brug ga ik op mijn uitgevouwen kartonnen doos liggen. Hoe kom ik anders te weten hoe het is om dakloos te zijn? Hoe kan ik me invoelen in de psyche van een dakloze vanuit mijn warme studeerkamer? Ik heb geen keuze, ik moet dit doen.

Het wordt koud en de straten worden stil. Onder de brug liggen drie daklozen. Ik maak een praatje met de man naast me. Nochtans (mooi woord he?) komt hij me voor een dakloze nog fris over. Over zijn verhaal wil hij weinig kwijt. Dan gaat zijn mobiel af en alsof het een gewoonte is neemt hij op met 'Hendrik Van den Bossche, goedenavond, wat kan ik voor u doen?'

Hendrik blijkt bankier te zijn geweest.
'Vlak nadat Lehman Brothers omviel zou de deal van mijn leven gevallen zijn' zei hij. 'Ik regelde de financiering van de verkoop van een grote multinational aan een Amerikaanse private equity partij. Ik had de prijs al een paar keer opgeschroefd, gek werden ze ervan die Yanks. Maar ik was te inhalig, in plaats van winst nemen ging ik door tot het te laat was. De hele flikkerse boel donderde in elkaar.'
'Maar dan ga je toch niet meteen onder een brug slapen?' vroeg ik. Ik vermoedde dat hij niet het hele verhaal vertelde. Drank? Drugs? Vrouwen?
'Nee' zei hij. 'Om zaken weer in perspectief te zien, slaap ik deze kerstavond onder een brug. Maar ik heb een hernia, dus morgen ben ik weer thuis'.
'Aha' zei ik. 'Ik ben eigenlijk headhunter, maar het is rustig in de handel. Ik schrijf ook een beetje en onder een brug slapen leek me wel een inspiratiemomentje'

Nu begonnen de twee anderen zich ermee te bemoeien. Eentje was makelaar en de ander neurochirurg.
'Is het niet heel slecht voor je gezondheid wat wij nu doen?' vroeg ik aan de laatste.
'Dat is eigenlijk mijn specialisme niet, maar ik zou zelf wel een borrel kunnen gebruiken' antwoordde hij.

Met zijn vieren liepen we naar café-restaurant 'In den vollen fazant' dat naast de brug gevestigd was. Eerst wilden ze ons niet toelaten vanwege onze vieze kleren, maar we wapperden wat met creditcards (Hendrik had een Amex gold card) en het werd een hele gezellige kerstavond.

donderdag 24 december 2009

Mijn video is gerecenseerd: positief!




Je moet maar durven, je video op een site zetten en aan wildvreemden vragen om hun eerste indruk van jou. Ik durfde het, zie blog gisteren en wat denkt u? Tot nu toe hebben al meer dan twintig mensen hun eerste indruk over mij gegeven. Zie hieronder hun commentaren:

Commentaar 1 : leuke vent! komt heel natuurgetrouw over, vriendelijk en toch stevig.
Dank u. Dank u.
Commentaar 2 : aardige man
Zie blog van gisteren.
Commentaar 3 : Lijkt mediatrainig gevolgd te hebben. Maakt goede zelfverzekerde indruk. Authenthiek of trucje?
Authentiek natuurlijk. Zelfverzekerdheid is niet door een trucje aan te leren. Hooguit door het consumeren van Dormicum (zie eerdere blog over mijn behandeling in ziekenhuis...)
Commentaar 4 : Prettige stem, manier van praten. In balans. Doelgericht.
Om tegelijk in balans én doelgericht te zijn is onmogelijk. Als je doelgericht bent en dus een doel hebt, heb je dat doel blijkbaar nog niet bereikt. Je bent dus in onbalans met je doel. Iemand met een doel beweegt richting dat doel, iemand in balans staat per definitie stil. Commentator 4 lult dus maar wat uit zijn nek. Hoewel, dat van die prettige stem klopt wel.
Commentaar 5 : artistiek? of juist ict? leuke open vriendelijke man. onverzorgd maar niet storend
Aha!! Artistiek, ziet u wel? Deze recensent kijkt verder en ontdekt mijn ware ik. Onverzorgd maar niet storend? Dat werd ook over Jean Paul Belmondo gezegd.
Commentaar 6: vriendelijke man, jammer dat je niets verteld.
Wacht maar tot mijn boek uitkomt (wel wat geduld hebben ajb)
Commentaar 7: goede babbelaar, staat denk ik niet gauw met zn mond vol tanden. vertrouwenspersoon
Ik word nu heel warm van binnen
Commentaar 8: goede stem, kan contact maken en open staan voor een ander. twijfel of hij stevig is.
Ik niet stevig? Weet je waar ik 's-ochtends tijdens het tandenpoetsen mijn handdoek ophang?
Commentaar 9: wel orginineel, niet heel goed in zelfzorg, tikje shabby kleding en omgeving (groetjes!)
Dat van die shabby omgeving klopt. Mijn vrouw wil mijn kamer niet opruimen.
Commentaar 10: Niet autoritair, open, rustig, gevoelig voor meningen van anderen. Doet iets sociaals of in de zorg.
Hola nr 10. Hoezo niet autoritair? Gevoelig voor andermans mening? De zorg? Heeft u wel naar het goede filmpje gekeken?

woensdag 23 december 2009

Mijn eerste indruk

Gisteren was ik in de weer met snoeren, weet u nog? Vandaag de echte reden van mijn snoerzoekerij. Ik heb een filmpje gezet op http://www.eersteindruk.nl/ . Deze site is opgezet door Roos Vonk, een hele serieuze (en ook een hele goede) professore in de psychologie en dit kon wel eens heel HOT worden. Ik voorspel dat dit hotter wordt dan youtube en dat je dat dus hier voor het eerst hebt ontdekt, wil je dat er voortaan bijzeggen? Op deze site kun je je filmpje uploaden (als je je kabeltje hebt gevonden) en dan kan iedereen over jou zeggen wat ze willen. Ik ben heeeel benieuwd en zal op dit blog eerlijk verslag doen. Vindt men mij in eerste indruk een saaie kantoorsufferd? U krijgt het te horen. Zijn er websitebezoekers die mij een romanticus noemen, een schrijver ofzo... uiteraard verhuist dat commentaar direct naar mijn blog. Veel plezier en zet ook je eigen filmpje erop! Als je durft.


NB: terwijl ik dit blogje schrijf krijg ik een melding dat iemand mij heeft beoordeeld. Misschien wel iemand die vindt dat ik op een zeerover lijk, die boten entert, vervolgens de buit rooft en met de dochter van de door hemzelf gedode kapitein onder zijn arm aan een van de vallen terug zijn eigen boot in zwiert of ... nee, dat staat er niet. Er staat 'aardige man'...

dinsdag 22 december 2009

Snoermanagement



Ik heb de ideale manier gevonden om een snoer te vinden. Ik heb niet veel vaste huishoudelijke taken, maar het management van electrische snoeren is er daar zeker een van. Allereerst omdat ik degene ben die electrische apparaten aanschaft, ten tweede omdat het maar een heel eenvoudig klusje is en ik dus mijzelf ooit als vrijwilliger opgaf zodat ik een zwaarder klusje kon mijden en ten derde omdat mijn natuurlijke talenten bij dit werk goed tot zijn recht komen.

Mensen die gemakkelijk denken over het management van electrische snoeren moet u in de gaten houden. Dit zijn lichtzinnige types, die geen gevoel voor verantwoordelijkheid kennen. U kunt op deze types niet bouwen, ze komen hun afspraken zelden na en u heeft er niets aan. U herkent ze doordat er ergens in hun huis een bakje, doosje of mandje staat met daarin een wirwar van snoeren, op spaghetti-achtige wijze samengebonden. Dit soort mensen denken, 'ach, heb ik een snoertje nodig, dan graai ik in deze bak en dan lukt het altijd wel'.

Nou mooi niet dus. Ik zal u vertellen hoe ik het heb aangepakt. Ik heb alle losliggende snoeren in mijn huis een nummer gegeven en in een spreadsheet op mijn computer houd ik bij de functie en de opbergplaats. Bijvoorbeeld: snoer 1 - voeding fototoestel - doos op boekenkast. snoer 2 - oplaadsnoer mobiel - bovenste la keuken etc. etc. Wist u dat er in een gemiddeld huishouden vijftien van dit soort losse snoeren liggen? Ga maar na, een beetje apparaat kent er drie. Een voedingssnoer voor in het stopcontact, een verbiningssnoer voor met de computer of laptop en een snoer 'overigen/weet niet'. Dan tel ik nog niet het snoer voor als u het apparaat ooit meeneemt naar Canada of de VS en daar snoerdingen wilt doen. Dus 15 is nog aan de magere kant, lijkt me, maar ja, het is crisis.

Blij en tevreden met mijn snoerensysteem had ik vanmorgen een onverwacht snoer nodig. Ik wilde een filmpje oploaden naar http://www.hoeblijfikaltijdkalm.nl/. Ik raadpleegde mijn spreadsheet, maar het snoertje dat ik nodig had stond niet op de lijst. Geeft niet, ik heb ook nog een doos 'overig/nog uit te zoeken' onder het logeerbed staan. Daar zat het ook niet in.

Dus ik ging terug naar de aloude, beproefde methode van snoerzoeken. Ik liep de woonkamer in en riep zo hard als ik kon: 'Wie heeft er godverdomme aan mijn snoeren gezeten?'.

maandag 21 december 2009

Duzend gulle


Ik reed dit weekend in Utrecht en dacht even dat ik onze oude schilder zag. Nou ja, schilder, eigenlijk zat hij op de straatveegmachine in Utrecht. Zelf zei hij 'Utreg', maar hij bedoelde Utrecht. Hij had niet alleen een Utrechts accent, hij had ook een spraakgebrek. Hij praatte nogal binnensmonds en daar kwam nog bij dat hij Tewi heette. Beetje aparte naam, althans ik had er nog nooit van gehoord en bijna had ik er echt helemaal nooit van gehoord, want pas nadat hij zijn naam vier keer had genoemd begreep ik het pas. Eerst dacht ik dat hij 'Twie' heette, maar nadat ik hem had gevraagd  hoe je dat schreef wist ik beter. Of hij was analfabeet en heette eigenlijk heel anders, dat was zeker niet onmogelijk.

Tewie had al vier weken schilderend door ons nieuwe huis gelopen.  Vooraf hadden we hem een strakke prijs gevraagd en gekregen. Gevolg daarvan was dat hij wekenlang klagend door ons huis was gelopen, zuchtend en steunend over de veel te lage prijs die hij had afgegeven. Het deed ons pijn, Tewie had toch ook een gezin, moest helemaal met de brommer uit Maarssenbroek komen en elk vrij uurtje dat hij bij zijn kinderen kon zijn, zat hij bij ons op zijn knieen te lakken en te sauzen. Vooral A. mijn vrouw, die wat gevoeliger is dan ik, had er echt last van. 'ik vind het zo rot voor hem' zei ze elke keer nadat hij 's-avonds in de vrieskou op zijn brommertje naar zijn eigen huisje vertrok.

Het was kerst en ik vroeg hem of hij interesse had om ook de zolder te schilderen. Zo kon hij wat van zijn verlies goed maken.
'Tewi' zei ik, nadat hij eindelijk de laatste kwast had opgeborgen 'zou je zin hebben om in het nieuwe jaar ook de zolder te doen? Het is wel veel werk hoor, dus reken het goed uit'
'Dznd' zei Tewi.
'Wat bedoel je?' zei ik.
'Duzend gulle' zei Tewi.
'Nee Tewi' zei ik. 'Dat kan niet'.
Het moest veel meer zijn. De zolder bestond uit kurkdroog hout en betonnen muren waar het stof van zestig jaar op zat.
'Tewi, dat moet je heel anders doen. Ga naar zolder, meet op hoeveel vierkante meter muur en hoeveel meter hout het is. Reken uit hoeveel verf erop moet, reken uit hoeveel uren het je kost en zet er dan nog een leuk winstje voor jezelf op.' Bij het woordt winstje had ik hem een knipoog gegeven.
Tewi keek me een halve seconde aan. Er zat een stukje opgedroogd slijm in zijn mondhoek.
'Ok, aghonderd gulle' zei hij.

vrijdag 18 december 2009

It Giet Oan



'Wie danken dat wie saterdag de allerierste sijn' aldus Jacob Eistra, ijsmeester van ijsclub Jouwveen Noord, gisteren in 'De Wereld Draait Helemaal Door'. Even denk ik in een programma gevallen te zijn over het aanstaande WK te Zuid Afrika, een onderwerp dat mij baje veel interesseert. Maar het is geen Zuidafrikaan, het is de ijsmeester van een van de clubs die een dezer dagen de aller, aller, allereerste marathon van dit jaar op natuurijs mag organiseren. Een hele eer en een reden voor hem en zijn concurrerende ijsmeesters om de hele dag in Hilversum van de ene naar de andere studio te klunen.
'Wie habben' vervolgt hij 'seuven gierwoagens op die baan raiden, die dat folcontinoe nat houwden. En sneeuwval habben wie niet in Jouwfeen, dus It Giet Oan in Jouwveen'.
Heeft deze man een Berenburger te veel op? Nee, hij is bloedserieus.
'Wie danken dat wie goat wienen' onderbreekt zijn collega uit Sint Waarligtdatgat hem. Rode wangen, pruimtabak, kabeltrui, heerlijk type, hoe komt het dat de redactie van 'Hoer zoekt boer' hem nog niet heeft ontdekt?
'Wie habben noamenliek asfalt onder die aisboan liegen, en hullie oet Jouwveen habben graas. Asfalt befriest snaller dan graas. Dus It Giet Oan in Woarliegdagat. (gejoel in het publiek).

Dan gaat de telefoon. Live in de uitzending vertelt Jan Hendrik de Beaufort, student Natuurkunde te Delft dat hij zojuist gebeld is door de KNSB. De studentenijsclub te Delft mag morgen een natuurijsmarathon organiseren.
'We werken op de TU al jaren met bewerkt zoutkristalloos water, dat bevriest bij zo'n twee graden al. Dankzij nieuwe inzichten uit de ruimtevaart stoppen wij bij een temperatuur van 2723,7 graden celsius nieuwe magnesiumkryptiet kristallen in zwaar water, waardoor we het smeltpunt nog verder hebben kunnen verhogen tot 4,8 graden. Er ligt hier al twee weken een mooie ijsvloer. Dus, het giet aan in Delft, goedenavond.

Ik zapte door, de wereld draait door.

donderdag 17 december 2009

Ik ben onverslaanbaar, zoals de Titanic


Kijk ik televisie, dan gaat mijn voorkeur uit naar films of series. Ik weet altijd übersnel hoe de plot in elkaar steekt en - zeer tegen de zin in van A. - ik deel dat ook mee. Dat heet de spanning weghalen en het is dat mijn vrouw ons gezinsgeluk niet wil opbreken, anders had ze haar bank en TV allang in een ander huis geparkeerd. De serie die ik het liefst verpest heet CSI. Na vijf minuten zeg ik dan:
'Die neger met die zonnebril heeft het gedaan, hij had een relatie met het slachtoffer en wilde niet dat het uitkwam'. Vervolgens ga ik koffie drinken, de krant lezen of bloggen. Om tegen de tijd dat de serie is afgelopen terug te komen en dan vraag ik 'En?'.

A. heeft me al een aantal malen verzocht dit niet te doen. Ze zegt dat ik de spanning weghaal, maar eigenlijk kan ze het niet uitstaan dat ik altijd gelijk heb. Al schrijf ik het zelf,  ik ben erg goed in het opmerken van signalen die de regiseeur 'terloops' in het verhaal stopt. Als bijvoorbeeld een van de verdachten zegt dat hij, ten tijde van de moord, in zijn favoriete restaurant kabeljauw aan het eten was, dan weet ik dat hij de dader is. Anders zou hij, scripttechnisch, zeggen dat hij aan het eten was en werd het gerecht niet expliciet genoemd. Nu komt er een CSI-held aan en die komt er achter dat het restaurant die avond geen kabeljauw had, de verdachte in kwestie dus maar wat verzon etc. Het zijn vaak kleine signalen waar u op moet letten. Ik deel deze kennis graag, omdat ik weet dat ik hierin toch onverslaanbaar blijf, al doet u nog zo uw best.

Maar goed, ik heb A. beloofd dat ik me in zal houden en omwille van de stabiliteit in de opvoeding van mijn kinderen (en vanwege de Nederlandse alimentatiewetgeving) houd ik me in. Gisteravond keken we naar Titanic. Wijntje erbij, blokkie kaas op tafel, kindjes in pyjama op de bank met haartjes gewassen, u kent het wel. De Titanic voer weg van de kade, de rijkelui in de eerste klas met een sherry in de hand luisterend naar het orkest, de arme landverhuizers benedendeks op een rantsoen van droog brood.

Ik kon het toch weer niet laten. 'Let op A.' zei ik 'straks zinkt hij'.

woensdag 16 december 2009

15 miljoen mensen



Vandaag verdiep ik mij in het business model van ons aller Staatsloterij. Waarom? Geen idee, het is bijna kerst, de R zit in de maand, de buurvrouw is naar de kapper geweest, of om een andere reden. Het doet er niet toe, had ik niet al eerder geblogt dat je niet al te vaak 'waarom' moet zeggen? Nou dan.

Als je meedoet aan de staatsloterij verwacht je niet te winnen, je hoopt het. Je droomt ervan. De staatsloterij is een bedrijf voor mensen die inspiratie zoeken voor hun dagdromen. Een maand lang fantaseren ze over Ferrari's, nooit meer werken, plastische chirurgie, en obers in zwarte smoking die een coctail aanreiken terwijl ze naast hun privé zwembad liggen. Om vervolgens één ochtend per maand met een kater wakker te worden, dat is de ochtend na de trekking. Dan stappen ze in hun ouwe Opel, rijden met de wallen onder hun ogen naar een stinkend kantoor en ze drinken er koffie uit een automaat. Maar in de lunchpauze lopen ze naar de sigarenzaak om daar, inderdaad, een nieuw staatslot te kopen. Ze kunnen weer door met dromen, hun opiumtoevoer loopt weer door, de troosteloosheid van hun bestaan dringt niet meer tot ze door. Ze blijven hard werken, belasting betalen en het systeem in stand houden.

Heeft u zich wel eens afgevraagd waarom de Staatsloterij een overheidsbedrijf is? Toch weer een waarom vraag, maar nu een serieuze. Ik stel voor: Revolutie! We bestormen het kantoor in Den Haag en plunderen de kas en we trappen er nooit meer in. Euhh, trouwens, na oudjaar graag, ik heb een lot voor de eindejaarstrekking en ik heb er een raar gevoel op dit keer. Mischien dat ik ...

dinsdag 15 december 2009

Dat ik dat niet eerder doorhad

'Wat gebeurde er dan vijf jaar geleden?' - de vraag is van iemand uit de categorie 'goede relaties'.

Ik verdeel de mensen die niet tot mijn familie maar wel tot mijn intieme kring behoren in enkele categorieen. Dat doe ik met een beproefde formule. Ik neem frequentie van het contact (f) maal diepgang van de conversaties (d) maal een factor X. Die factor X gebruik ik om ongewenste resultaten te vermijden. Neem bijvoorbeeld de postbode. Die kom ik vier keer per jaar tegen en we voeren dan een oppervlakkig gesprekje. ('Mogge postbode' - Mogge m'neer, dit is 0,05 van de te behalen maximale diepgang). Invullen van de formule levert dan f  * d  = 4 * 0,05 = 0,2.

Met deze score van 0,2 valt de postbode in de categorie zeer vage bekenden. Die krijgen van mij niet eens een kerstkaart. Voor wat betreft de postbode klopt dat prima en gebruik ik de correctiefactor X niet. Soms kom ik te hoog of te laag uit en dan is het wel handig.

De persoon die aan mij vroeg wat er dan vijf jaar geleden gebeurde viel vóór correctie met de factor X in de categorie 'redelijk goede vrienden' maar door mijn geheime berekening was hij teruggevallen tot een 'goede relatie'. Ik had hem net uitgelegd uit dat een goede gezondheid voor mij niet meer vanzelf was sinds een jaar of vijf. Ik moet sinds een jaar of vijf letten op voeding en alcohol, sporten om me fit te voelen en mijn gemoed? Ach, leest u mijn blog maar. En inderdaad, allemaal sinds een jaar of vijf....

Ik dacht er een paar seconden over na en opeens realiseerde ik me: vijf jaar geleden ben ik gesteriliseerd. Vijf jaar geleden heeft een gewetenloze uroloog mijn mogelijkheden om nog meer nageslacht te verwekken om zeep geholpen. Wat doet een mannenlichaam als er geen halflevende wezentjes meer in rondzwemmen? Wat doet een mannengeest als het weet dat het verder geen nageslacht meer kan voortbrengen? Ik ben daar vijf jaar geleden veel te lichtzinnig mee omgesprongen. Het kan niet anders of de ommekeer in mijn leven heeft daar mee te maken.

Binnenkort komt u mij tegen, we voeren een goed, diepzinnig gesprek. We lachen wat, drinken een glas en zijn het heerlijk met elkaar eens over alles. Zowel uw als mijn factor X stijgt en we vallen in elkaars categorie 'allerbeste, meest dierbare vrienden' (uitslag 10 en hoger in de formule).  Maar nog even geduld, eerst deze operatie.


maandag 14 december 2009

Indianenverhalen



'Er was hier eens een man en die wilde de geesten van de voorvaderen om werk vragen' - aan het woord is Yashan, officieuze indiaan van de Lakota stam, die op een gekraakt weiland woont. Ik vind een gekraakt weiland niet echt, als je iets kraakt dan moet het ook echt kraken en niet zompen of soppen. Ik was nog nooit in een gekraakt weiland en vraag me af of er ook anti-kraak weilanden zijn. Ik denk van niet. We zitten in een van dekens en takken gemaakte hut. In open vuur verwarmde basaltstenen verhitten ons tot het zweet in een stroompje in onze bilnaden loopt. Heerlijk.

'Die man was al een tijd werkloos. Hij had een bijscholingscursus gedaan, maar nog geen werk. Hij solliciteerde zich rot, nog geen werk. Zijn spaarcentjes raakten op en hij had een gezin en kwam naar de zweethut. Hij vroeg de geesten van de voorvaderen om 'werk'. Toen hij na de ceremonie thuiskwam bleek de waterleiding in zijn huis gesprongen. Hij belde me op en zei dat hij voorlopig genoeg werk had om de schade te herstellen. Wees dus concreet en specifiek in je wensen'

Goed advies van Yashan, die ooit geboren zal zijn als Willem of Jan. Tien jaar geleden deden we met dezelfde groep eenzelfde ceremonie, destijds begeleid door ene Arend, die later gewoon Arie bleek te heten. Het is een goed gezelschap, wat dikker dan destijds, en wat wijzer. Ondanks het advies van Yashan worden onze 'gebeden' steeds wat vager, maar ook persoonlijker. Er is genoeg om bij stil te staan, maar niet in dit blog.

Ik wil vragen of het Nederlands Elftal dzez zomer het WK mag winnen, dat is lekker concreet en specifiek, maar het past niet bij de sfeer van de avond, die pas diep in de nacht na goede gesprekken en veel bier eindigde. Het niveau van de gesprekken daalde, de stemming daarentegen niet. Dat zal nooit veranderen, ik denk ook over tien jaar niet. Mannen bedankt. How!

vrijdag 11 december 2009

Fantaseren


Zomaar erop los fantaseren en een beetje dagdromen in de file of achter je PC is voor amateurs. Profi's zetten hun creativiteit gericht in.

Vandaag fantaseer ik over de nieuwe Ikea. Of de nieuwe Google. Zoals de oprichters van Ikea en Google zel fook deden, maar dan twintig of dertig jaar geleden. Ik denk niet dat ze spijt hebben van hun dromen en dat ze er ook actie op genomen hebben. Ik geeft direct toe dat het mij in materiele zin van den vleze gaat de laatste jaren (dit jaar uitgezonderd) maar ik zou graag een tycoon zoals de oprichters van deze mooie bedrijven willen zijn. Zaak is om goed te voorspellen waar iedereen zich over twintig jaar mee bezig houdt. Je moet niet proberen de goudmijn te vinden, pikhouwelen en zandzeven verkopen is slimmer.

Over twintig jaar... neem je op je vrije dag een pilletje, die brengt je in dromenland en een uur later word je wakker met het gevoel dat je:
- zojuist de beste sex van je leven hebt gehad
- je de hele wereld aankan
- iedereen op de wereld jou aardig vindt en jij iedereen op de hele wereld aardig vindt.

Mijn Utopia bevalt me wel. Helaas heb ik geen verstand van drugs. Ik surf naar http://www.binckbank.nl/ en koop een mandje aandelen Glaxo, Pfizer en Bayer. Volgt u mij maar, anders moet u over twintig jaar zeggen 'had ik toen maar ...'

donderdag 10 december 2009

De zwarte auto.


Als ik Hilversum binnenstuur over de Diependaalselaan rijdt voor mij een zwarte auto met zwarte vlaggetjes boven de koplampen. Stapvoets volg ik hem van stoplicht naar stoplicht. Moet ik mijn pet afnemen? Ik draag geen pet. Toch heb ik het gevoel dat ik me, hoewel ik anoniem in mijn auto zit, respectvol moet gedragen. Moet ik de radio zachter zetten? Mag ik lachen om de flauwe grappen op radio Veronica? Mag ik me opwinden over de bullshit van een zelfvoldane bankier op BNR Nieuwsradio. (In tegenstelling tot onze concurrenten beloven wij geen rendement, wij leveren het ... braak...). Ik heb een beetje last van wat ik noem, plaatsvervangend verdriet. In de auto ligt een kist. Is hij gevuld? Of gaan ze iemand halen? Ik weet het niet, maar ergens in Hilversum is iemand doodgegaan. Dat is niet raar, Hilversum flirt al jaren met de 100.000 inwoners grens en als iedereen zo fokt zoals bij ons in de buurt, moeten er ook mensen afvallen. Natuurlijk verloop, inderdaad, anders hadden we die grens allang beslecht.

Ik denk aan de doden die ik gekend heb. De begrafenissen. De meest indrukwekkende was die van U. die nog geen dertig jaar is geworden. U. was zo lang als ik haar kende op zoek naar de ware Jacob. Ze was uitbundig, danste op tafels in kroegen en huilde al als Bambi op TV kwam. Ze leefde nogal intens, gehaast en heftig. Misschien dat ze daarom haar veiligheidsgordel niet omhad toen ze met 80 per uur de berm inreed na een te korte nachtrust bij haar nieuwste vlam.

Vrolijk wordt je er niet van, achter zo'n kraaienkar aansturen. Gelukkig slaat hij al snel rechtsaf, richting Zorgvlied, waar B. ligt, ook al te jong gestorven en die een schattige tweeling achterliet, hoe zou het nu met die jongens zijn?

Kunnen ze die auto's niet gewoon een beetje buiten beeld houden als ik in de buurt ben?

woensdag 9 december 2009

'Ik zie de zee'


Mijn werk als slecht betaald ondernemer brengt me nog eens ergens. Hedenmorgen (ik schrijf mijn stukjes des avonds) was ik in Zierikzee. Na enthousiast alle ins en de outs inzake broodbakken en de daartoe aangewende grondstoffen aangehoord te hebben (wist u dat het Panda broodje al een lange geschiedenis kent en wist u dat bijna alle brood in Nederland van slechts een handvol aanbieders afkomt?) toog ik huiswaarts, niet nadat ik in het cenrum van Zierikzee even de benen strekte. Het regende, de winkels waren of gesloten of leeg, zelfs de parkeerplekken waren verlaten. Dat laatste is natuurlijk niet verwonderlijk, Zierikzee is klein en stel, je woont in Zierikzee Zuid, dan pak je gewoon de fiets, zeker op een dinsdagochtend.

Ik liep een blokje om en overwoog de aanschaf van een kilo'tje mosselen. De visboer was dicht. Ik overwoog om een kop koffie te drinken in het cafe in de haven, misschien zou een oude Zeeman mij aanspreken en een mooi verhaal vertellen over een vergeten scheepsramp: cafe dicht. Ik besloot mijn welverdiende pauze in mijn auto door te brengen en eens lekker weg te dromen met zicht op de haven van Zierikzee. De haven was gelukkig niet dicht en ik kreeg een idee. Creativiteit komt op vreemde momenten, meestal als alle prikkelingen weg zijn en de onbelaste geest vrijuit kan bewegen.

Mijn idee is een prijsvraag: de winnaar ontvangt een gesigneerd exemplaar van 'Misdaad in het kort' met daarin een verhaal van mij. Waar komt de naam Zierikzee vandaan?

a - Zierik is Zeeuws voor mosselgat, Zierikzee de plaats aan de zee waar de mosselen vandaan komen.
b - De plaats is ooit gesticht op een plek vanwaar je de Zee kon zien en de eerste bewoner zei: 'Ik zie de zee' en dat is later verbasterd tot Zierikzee.
c - Zierik was een Hongaar die zich daar vestigde, de Ee de plaatselijke rivier.
d - geen van allen, maar wel ...

dinsdag 8 december 2009

Vraag nooit waarom.



Het regent en dus brengt mijn vrouw onze dochters naar ballet (anders worden ze nat namenlijk) en dus mag ik ze halen, want zij zit al aan de wijn en ze is fervent voorstander van het zero-tolerance beleid aangaande alcohol en verkeer en bovendien heb ik de hele dag nog niets gedaan. Dat klopt, als je vergeet dat ik om zeven uur opstond, om half negen mijn eerste belangrijke vergadering had en om half zes mijn laatste en dat mijn telefoon de hele dag aan mijn oor geplakt zat. Als je dat vergeet, ja dan had ik nog niets gedaan.

De balletschool is gevestigd in een kelder, vraag me niet waarom want dat doe ik ook niet. Het is uit Amerikaans onderzoek gebleken dat hoe vaker je het woord 'waarom' gebruikt, deste ongelukkiger je wordt. Ik kan het artikel nu even niet terugvinden, googelt u zelf even. De les is afgelopen en ik zit in de kleedkamer van die kelder te wachten op onze dochters en drie buurmeisjes, die ik ook thuis moet brengen. Hun moeders zitten met mijn vrouw aan de wijn en hebben daar geen tijd voor.

Enkele andere vrouwen zitten met mij in die kleedkamer. Ze zijn jong, of word ik oud? We kletsen gezellig in afwachting van onze meiden. De vrouwen lopen op blote voeten, ik vraag me niet af waarom. Ze doen hun jassen uit, ik vraag me niet af waarom. Ik leg uit dat het Jezusverhaal over 100 jaar dezelfde waarde heeft als het huidige Sinterklaasverhaal. Geen eenvoudig onderwerp, maar ik wil graag erudiet overkomen, het zijn leuke vrouwen. Ze hangen aan mijn lippen. Ik praat rustig door, ze zeggen niets terug, ze kijken me aan. Dan trekt een van de vrouwen haar trui over haar hoofd uit en staat in BH voor me. Een ander knoopt haar gulp open. Ik wist niet dat dit verhaal dit effect had op vrouwen en dan gaat de deur van de kleedkamer open. Mijn dochter, met jas en schoenen aan, roept: 'Pap, waar blijf je nou? We zijn allang klaar in de kleedkamer hiernaast'.

Pas dan vallen mij de balletpakjes aan de kledinghaken op. Dat zijn geen kindermaten.
'Nou, ik ga maar eens' zeg ik. 'Pfft, wat is het hier warm'
'Blijf gerust nog even' zegt de jongste. 'Het werd net gezellig'.

maandag 7 december 2009

De goedheiligman


Wij liegen niet tegen onze kinderen. Dat vinden we pedagogisch niet ok en die mening baseren wij op de boekjes van Daphne Deckers en op het vegeelde exemplaar van Dr. Spock. Wij stellen daarentegen goede vragen aan onze kinderen, om hun nieuwsgiergheid aan te wakkeren en hun tot zelfstandig denkende volwassenen op te voeden. Zijn ze straks eenmaal zo ver, dan moeten ze het zelf verder maar uitzoeken, maar zo ver is het nog niet. Eerst vieren we Sinterklaas. Onze jongste is acht en is een van de laatste van haar leeftijdgenoten die nog 'gelooft'. Praktisch gezien erg lastig, maar mijn gevoel zegt dat het niet verstandig is om haar te vertellen dat papa en mama, meestal overigens mama, de kado'tjes koopt en dat de Sint een man met een baard is. Ik probeer de verstandige manier.
'Hij moet wel erg veel kado'tjes op één avond afleveren he?' vraag ik.
'Ja, maar hij heeft ook veel hulpsinten'.
'Hoe past zwarte Piet eigenlijk door de schoorsteen? En hoe zit dat als je geen open haard hebt, zoals sommige mensen die niet in het Gooi wonen?'
'Pap, Sinterklaas heeft een loper voor alle sloten'
'En dat paard, zou dat niet van het dak afvallen?'
'Pap, het is een superpaard, hij heet Amerigo en kan alles'

Tegen deze redenaties kan ik niet op, onze jongste gelooft als een ouderling die op zijn sterfbed ligt. Er zit niets anders op, ik sta op van mijn luie stoel bij de brandende (!) open haard, haal drie zware zakken van zolder en stap de ellendige regen in. Net als ik op de deurbel wil drukken stap ik ik op een kinderfiets en val tegen de voordeur aan. Onze jongste rent naar me toe.
'Pap' gilt ze 'heb je de Sint gezien? Moet je kijken, al die kadeautjes, maar wat is er met je broek?'. Ze wijst op de scheur en het vuil.

'Ik zag zwarte piet, ik dacht dat het een inbreker was en heb hem achterna gezeten. Maar de Sint kwam eraan en die sloeg me zo met die klotenstaf voor me bakkes, die kutheilige!'

vrijdag 4 december 2009

De beperkte communicatieve eigenschappen van een tandarts



In de straat woont mijn tandarts. Altijd handig zo'n man in de buurt. In tegenstelling tot mijn kinderen vind ik hem een vriendelijke kerel. Vorig jaar gaf hij me een wortelkanaalbehandeling. Hij plaatste een wijde trechter in mijn mond met onderin een gaatje waar de te behandelen tand doorheen stak.
'Zo' vroeg hij vervolgens. 'Gisteravond Pauw en Witteman gezien? Wat vind jij nou van die hele toestand?'
'Urgh, bmlw' antwoordde ik, maar zelfs dat hoorde hij niet, want het pompje dat mijn speeksel wegzoog sloeg aan.
'Aha' zei hij 'ja, ja, dat is een heel nieuw standpunt, interessant hoor. Ik zal je zeggen wat ik er van vind'. Er volgde een monoloog van een kwartier, de inhoud ben ik even kwijt.

Vandaag rijd ik langs zijn huis en ik zie hem in de middenberm staan in zijn tandartswitte pak. Hij laat zijn hond uit, een braaf beest met zulke lange oren dat het wel iets van een konijn wegheeft. Ik stop.
'Laat dat beest eens fatsoenlijk uit' zeg ik 'drie keer per dag naar het bos, ja!. En waar nu jouw hond poept spelen straks mijn kinderen'.
Hij kijkt me even aan en roept zijn hond. 'Tarzan, Kill!' roept hij en hij wijst me aan. Tarzan spreidt zijn poten en doet een plas.
'Hij luistert slecht' merk ik op.
'Ik zal hem eens een wortelkanaalbehandeling geven' zegt de tandarts 'dat wil nog wel eens helpen'.

donderdag 3 december 2009

Ik ben nu vogelvrij

De wereld heeft mij failliet verklaard
Het is een geschenk van God en niet van de maatschappij
Het is een geschenk van God en dit is wat hij zei:
Je moet weer werken
Je moet weer zingen
Je moet weer lachen
Je moet weer spelen
Je moet weer geven
En beleven
Je moet weer stralen
De weg is vrij
De weg is open
De weg is mateloos van mij
Zonder bagage

Kan ik weer lopen
Want ik ben nu vogelvrij

Ramses Shaffy

De werelden van de zakenman en die van een artiest verschillen veel. Een zakenman is koel, weet zich te beheersen, haalt geen rare fratsen uit en gaat op tijd naar bed. Een artiest is het tegenovergestelde. Ramses Shaffy bijvoorbeeld, als hij zakenman was geweest dan was hij geheid snel failliet gegaan. Gisteravond laat (na twaalf uur!) keek ik met een sapje op de bank naar zijn documentaire. Ik zie dat hij inderdaad persoonlijk failliet is geweest en er uit blijdschap een lied over schreef. Ik dronk mijn tomatensapje, want ik had net gesport. Vindt u mij verstandig? Ik wel. Ik hoorde ook dat Ramses in de jaren zestig met een vriend naar Italie is gegaan om daar acteur te worden. Waarom Italie? Hij was met die vriend naar een film van Fellini geweest en ook naar een film van 'een of andere Duitser'. De film van Fellini vonden ze beter en dus werd het Rome. Bovendien was het daar in het algemeen beter weer dan in Berlijn.

'Of het dan geen probleem was dat hij en zijn vriend beiden geen Italiaans spraken' vroeg de interviewer. Goede vraag vond ik dat, ik nam nog een hapje van mijn low-fat cracker en schonk nog een glas tomatensap in. Het antwoord verbaasde mij. 'Nee, dat was geen probleem, want we hadden toch geen werk gevonden'. Ik verslikte me. Stel je bent zakenman en je verkoopt betonnen boten. En dan komt er iemand en die vraagt of het geen probleem is dat een boot van beton zinkt en je antwoordt: 'Nee, want ik verkoop er toch geen een'.

Om je van zakenman te transformeren tot scheppend artiest is meer nodig dan discipline en talent. Je moet er naar leven, anders denk je verkeerd. Ik moet meer als Ramses zijn. Ik trek een fles wijn open en maak A. wakker.
'Wat is er?' vraagt ze slaperig.
'Zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonder' zing ik en ik zet de fles aan mijn mond.
'ga nou maar slapen' zegt ze 'morgen moet je weer vroeg op en van wijn krijg je maagklachten'.

woensdag 2 december 2009

Dit hebben trouwens de meeste Arabieren met elkaar gemeen, die valsche kijkers.

Ik blader weer eens in de dagboeken van de broer van mijn Oma, gescand door neef Jan. Hij vondt ze op zolder na het overlijden van zijn moeder.

Oom Louis was onderwijzer en zijn handschrift is keurig. Is het alleen daarom leuk om te lezen? Nee, dagboeken van een man uit 1914, op een boot op weg naar Indie, dat is een heerlijk inkijkje in vergane tijden. Zou hij geweten hebben dat hij een kleine 100 jaar later nog gelezen zou worden? Dan had hij vast minder geschreven over het weer en meer passages als deze opgenomen:

'In het schilderachtige Port-Saïd met zijn breede, meest beplante straten, zijn mooie drukke kade, zijn prachtige moskeeën; maar van den anderen kant ook in het vuile Port-Saïd. Men behoeft slechts een blik te slaan in het interieur der kleine winkels en kroegen der achterbuurten. Men ziet er Arabieren, aan den Opium verslaafd, vuile menschen met ingevallen wangen en diep-in-de-kassen-weggedoken oogen en met hun valschen blik. Dit hebben trouwens de meeste Arabieren met elkaar gemeen, die valsche kijkers. Sjacheraars, woekeraars, leegloopers en bandieten, ……. Men vindt ze in Port-Said in overvloed. Even een klein staaltje: In P.-S. is ook een tram, een paardentram. Een jongen hing er zich aan. De conducteur, natuurlijk een Arabier, zou hem niet, zoals bij ons er af duwen of een oorvijg geven, maar hij spuwde hem vlakweg in ’t gezicht. Dat is zoo de gewoonte. Als men tegen iemand iets heeft, dan spuwt men hem in zijn facie, als teken van de grootste minachting.'

Geert Wilders zou trots op hem zijn geweest. En die oorvijg voor zwartrijders, kan die terugkomen?


Dit stukje was zoo in ene korte tijdspanne geschreeven, daar ik vrijelijk kon copieren uit den brieven van Oom Louis. Zoeken naar een plaatje eener Egyptische paardentram nam meer tijd en gelukte niet. Deeze annoncering uit het Rotterdamsche Handelsblad uit 1920 is er voor in den plaats gekoomen.

dinsdag 1 december 2009

Brief aan de ambassadeur van Turkije in Nederland, de heer Selahattin Alpar

Waarde heer Selahattin Alpar,

Het schijnt dat uw land worstelt met de vraag of Geert Wilders, tot schaamte van velen een populair politicus in Nederland, toegelaten mag worden in uw land als lid van een politieke delegatie. Ik zeg: doen, maar pas nadat u het goede voorbeeld aan hem hebt gegeven. U doet dit als volgt:

1 - U organiseert een democratisch referendum, met als centrale vraag: Moeten alle symbolen van de christelijke kerk, zoals kruizen en/of beeltenissen van Jezus, uit het openbare straatbeeld van Turkije verdwijnen. Wilt u als overheid dit referendum niet zelf organsieren? Er is vast wel een of andere malle partij die dit wil regelen voor u. Of lopen dit soort lui alleen in Zwitserland en Nederland rond?
2 - Met de juiste stemmingmakerij wordt het voorstel aangenomen. Laat de campagne herrineren aan de inquisitie, aan Amerikaanse pedo-priesters, aan polio-vaccinatie weigerende zwartekousenkerken, of laat een foto zien van de Paus, dan ziet elke Turk aan zijn gezicht dat hij onbetrouwbaar is want hij draagt geen snor en heeft geen zwarte krullen. Me dunkt dat er voedingsbodem is in uw land.
3 - U ontvangt de heer Wilders, maar weigert de leden van Christen Democratisch Appel en de Christenunie. Stel dat ze naambordjes dragen als ze te Ankara confereren en daar staan dan hun partijnamen op, dat is dat dus bij referendum verboden. Geert zal uw land dus in zijn eentje bezoeken. We raden u aan hem naar Bodrum te sturen, parkeer hem naast een zwembad, laat hem rustig wat fruitcocktails drinken (mag alcohol in uw land?) en houd de pers een weekje uit zijn buurt. Vakantie, daar is uw land goed in en Geert is er aan toe.

Ik weet wat u gaat zeggen, uw land kent een strikte scheiding tussen staat en kerk, u kunt zich hier niet in mengen. Niet zo schijnheilig, ik heb even gegoogeld, zo vriendelijk schijnt u niet te zijn voor de Christenen. Ik vraag u om voor deze keer even uw best te doen. 




Een foto van de Syrisch Orthodoxe kerk te Midyat, Turkije. Het bos dat deze kerkbezat is al in beslag genomen door de Turkse overheid, maar ziet u het kruis? Het staat in het uitzicht van die fraaie minaret! Stem het weg! Leve de polarisatie!