vrijdag 20 november 2009

Top vijf verhalen die verteld moeten worden



Als echte marketeer kondigde Dirk Scheringa deze week de verschijning van zijn boek al aan, ruim twee maanden voordat het verschijnt. Ik voorspel dat het boek waarin hij zijn geheimen uit de doeken doet een bestseller gaat worden en Dirk met succes het lezingen circuit in kan duiken. De inside information die hij te bieden heeft is hot. Zo zijn er meer mensen met een verhaal die ik graag in boekvorm zou willen zien...

5: Prinses Mabel van Oranje Nassau, a.k.a Mabel Wisse Smit



Ze verkeerde in mafia-kringen, deed het met diplomaten en trouwde een prins. Knap. Er zijn weinig boeken verschenen van insiders uit het Koninklijk huis. De enige die echt zijn mond open deed was wijlen prins Bernhard zelf, al was het gedeeltelijk postuum. In Engeland wordt het publiek beter bediend, daar schrijven lijfwachten en lakeien aan de lopende band boeken. Tijd voor een Nederlandse insider om ons te verwennen met paleisgeheimen. Mabel, klim in de pen!


4: Rene van den Berg, wonderbelegger en tennismecenas



Het gerechtshof noemde hem een oplichter, witwasser en leugenaar, maar ook een geraffineerde gentleman-fraudeur. Die tekst kan hij zo op de kaft van zijn boek zetten, mocht het ooit verschijnen. Rene nodigde geregeld wat miljonairs uit op een tennisfeestje, liet er een paar glazen witte wijn inlopen, mompelde wat over superrendementen en klopte zo tientallen miljoenen uit Gooische zakken. Rene is de rest van zijn leven failliet, dus aan de royalty’s van zijn boek zal hij weinig overhouden. Toch zullen benadeelden hem geen strobreed in de weg leggen als Rene de pen oppakt. Hoe komen ze anders ooit te weten waar hun poen is gebleven?
 
3: Peter la S., bijgenaamd vieze Peter



Begon al vroeg aan zijn criminele loopbaan en is een van de weinigen uit het kringetje Holleeder c.s. die last kreeg van, naar eigen zeggen, gewetenswroeging. Hij biechtte alles op aan justitie en geniet nu ergens op een tropisch strand van zijn status als beschermde getuige. In zijn sappige verklaringen aan Justitie vertelde hij onder andere dat hij ooit in een maand honderdduizend euro verbraste aan drank, drugs en vrouwen. Details willen we weten en de titel hebben we ook al: ‘alles wat ik niet aan de politie durfde te vertellen’. Hij moet wel opschieten want het lange leven als misdadiger schijnt zijn geheugen aan te tasten. Peter, mik op de boekenweek van 2010, anders kon het wel eens te laat zijn.

2: Charlene de Carvalho-Heineken




Alles waar het woord Heineken op staat is interessant en verkoopt, dus ook op de kaft van een boek. Ze is even mysterieus als onbenaderbaar. Toen ze op 47-jarige leeftijd erfgenaam werd van het op een na grootste bierconcern ter wereld was ze nog nooit geïnterviewd. Karel Vuursteen zei in zijn tijd als topman over haar ‘Charlene heeft wel het grootaandeelhouderschap en de invloed van haar vader overgenomen, maar zij mist de kennis, autoriteit en het gezag’. Dat laat je als beetje moderne multimiljardaire toch niet over je zeggen? Schrijf een boek, laat de wereld zien wie je bent. Alsjeblieft Charlene, doe het voor mij.

1: Volkert van der G.




Van der G. brak met een lange Nederlandse traditie: sinds Balthasar Gerards Willem van Oranje omlegde was er geen politieke moord meer gepleegd in ons land. Wat bezielde hem? Wat vindt hij van de reacties van Nederland na zijn daad? Was er een complot? Dat wordt smullen en nog eens smullen, we kunnen niet wachten op de publicatie. In 2014 komt van der G. vrij. Als hij zijn royalty’s nog op tijd binnen wil hebben kan hij maar beter vast een beginnetje maken. Staat er een PC in zijn cel?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten