woensdag 21 april 2010

Vijf sterren voor een naakte vrouw

Wij hebben thuis de VPRO gids. Niet omdat we zo ongelooflijk pro VPRO zijn, maar wel omdat we nog een klein beetje de schijn op willen houden dat we cultureel verantwoord bezig zijn. Komt er bezoek en ligt de Veronica gids op de salontafel, dan heb je toch wat uit te leggen. Wij zijn diep in ons hart echte Veronica/SBS fans. Een reportage op National Geographic waarderen wij met een 7, een documentaire op Nederland 2 met een 7,5 en een praatprogramma met interessante gasten waarderen wij met een 8. Maar een echt lekkere film uit het genre boy meets girl of whodunnit of tieten-schieten-bandieten, die waarderen wij met 9 of hoger en die genres vind je uitsluitend bij de pulp zenders.

Een ander voordeel van de VPRO gids is dat de films waar wij zo dol op zijn altijd met één enkele ster worden gewaardeerd, terwijl onbegrijpelijke Japanse of Libanese films vier of zelfs vijf sterren toebedeeld krijgen van de VPRO politie. Vorige maand werd er door de VPRO een film gewaardeerd op maar liefst vijf sterren. Ik ben de titel vergeten, maar het ging over een Amerikaanse dame die in China op zoek ging naar spiritueel geluk . Er gebeurde niets en dan bedoel ik ook echt helemaal niets in die film. De Amerikaanse zat aan de oever van een meer en las Chinese gedichten. Ik hield het kijken vol en werd beloond toen ze aan het eind van de film in het meer ging zwemmen. Naakt en langdurig. Toen begreep ik die vijf sterren wel, maar normaal gesproken is het geen aanrader.

Gisteren stond op het programma 'National Treasure' met Nicholas Cage in de hoofdrol. Eén ster van de VPRO dus echt wat voor ons. Dachten we. Na afloop van deze ongelooflijk ongeloofwaardige, domme, irritante en slechte, slechte film hadden we een probleem. Welk programmablad kunnen we dan wel geloven?

2 opmerkingen: