donderdag 8 april 2010

Heilig!!

Soms wordt een nieuwe uitdrukking geboren tijdens een spontaan gesprekje op TV, bijvoorbeeld door Gerrie Knetemann die, na een paar uur stevig afzien, een etappe in de tour won. De commentator vroeg hem hoe hij het zo knap volgehouden had en hij zei dat hij gefocussed was op de overwinning, hij dacht aan de bloemen bij de finish en al moest hij het loodje leggen, hij wilde winnen. 'De dood of de gladiolen' huilde hij na de finish en het hele peloton nam het over. 'Verstand op nul, blik op oneindig' is er ook een van hem en elke duursporter weet wat hij bedoelt, zo ook iedereen die van mooie uitdrukkingen houdt.

Soms wordt een uitdrukking bewust verzonnen door bijvoorbeeld cabaretiers en daarna levend gehouden door het publiek. Kees van Kooten met 'positivo', 'regelneef' of 'oudere jongere'.

Soms worden uitdrukkingen geboren in de schoot van de samenleving. Door jeugd die de uitdrukkingen van oudere generaties per definitie dom of zelfs 'lame' vinden. Als u niet weet wat 'lame' is (Engels uitgesproken) dan bent u wel heel erg 'lame' (= ouderwets, sloom, saai). In deze categorie zitten de mooiste vindingen, want gedragen door een grote doelgroep en ontstaan vanuit een oprecht gevoelde behoefte.

Vandaag ben ik de ontdekker van zo'n woord uit die derde en mooiste categorie. Onze oudste was ziek en een klasgenootje kwam langs om een nagekeken proefwerk Frans te brengen. Zoonlief keek naar het cijfer dat beduidend hoger was dan hij had verwacht. 'Heilig!' riep hij uit. Ik was wat verbaasd over deze uitdrukking, zijn klasgenootje, beduidend minder 'lame' dan ikzelf, beaamde echter dat het cijfer 'vet heilig' was.

'Heilig' is een nieuwe uitdrukking. U las het op dit blog voor het eerst, dat wel even mijn plekje in de geschiedschrijving van deze nieuwe uitdrukking vastligt!

5 opmerkingen:

  1. Supervet wreed hoor, je holy coole blog. Heb ik weer iets nieuws gescoord, kan ik rustig chillen na het crashen.
    Later!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. @B: ?? wabedoellie?
    @anoniem: Crikey?

    het gaat me allemaal iets te hard nu. Reacties graag in gewoon Nederlands...

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ons verstaan dat jy as Hollandse knor moeite het die moderne tyd by te hou, maar jy moet nie gaan kla.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ach, je moet maar zo denken. Het leven van een beroemd schrijver gaat niet over rozen. Maar gelukkig beschik je over een enorme flexibiliteit naast een ijzersterke ruggengraat. Geniet van al die leuke reacties! Groeten uit het Verenigd Koninkrijk.

    BeantwoordenVerwijderen