dinsdag 26 januari 2010

Snap je dat nou, van zo'n jongen?


Jonathan Reis uit Brazilië. Tegen een zelfgemaakt balletje trappen en lijm snuiven, heel veel meer valt er niet te doen in de sloppenwijken van Rio de Janeiro. Voor school is geen geld, werken kun je niet en en voetballen mag je op een stukje veld tussen wat golfplaten huisjes. Dan wordt je gevraagd om eens een balletje op een echt veld te trappen, je doet een paar keer mee en je wordt ontdekt door iemand van een gotere club. Daar speel je een paar keer en je wordt gescout door een voetbalclub uit Eindhoven. Je droom komt uit, je krijgt een salaris waar je een halve sloppenwijk voor kan onderhouden en je wordt op handen gedragen.

Lijm snuiven doe je dan al niet meer, daar zijn al zoveel vriendjes dood aan gegaan. Bovendien ben je sportman, je speelt in een duurbetaalde competitie en je hebt een huis in Eindhoven en een huis in Brazilië. Waarom zou je? Je grote voorbeeld is Romario, die speelde ook in Eindhoven, en Ronaldo natuurlijk. Die snoven ook geen lijm. Maradona is een ander verhaal, maar dat was dan ook een Argentijn.

Je kijkt uit je raam met uitzicht op een nieuwbouwwijk, verderop ligt het Philips stadion. Je ploeggenoten eten gehaktballen met vette saus, je buurman is trots op zijn nieuwe Opel. Je loopt de stad in, op zoek naar vrienden of een veldje om tegen een bal te trappen. Maar het is maandag, alles is dicht, op een cafetaria na waar een man tegen je zegt: 'zedde gij nie diejen voetballer?' Je zegt 'nee' en je loopt weer naar huis. Overal zijn de gordijnen dicht. In je huis is het koud. Je moet je band nog plakken, morgen is er training en je wil niet weer met de bus naar het stadion. Je pakt het trommeltje, 'Simson' staat er op de tube. Je schroeft de dop eraf...

Jonathan Reis in Eindhoven, als ik jou was geweest had ik hetzelfde gedaan. En waar ben je nu? Ergens in Nederland in een hippe club aan het snuiven? Of bij 'vrienden' die beweren dat je wel weer ergens anders kunt voetballen en die je gaan helpen? Of al terug in het vliegtuig? Of misschien ben je al terug in je sloppenwijk, misschien ligt je ouwe zelfgemaakte bal nog wel ergens.

2 opmerkingen:

  1. Misschien moet je Fons S. naar hem laten zoeken in het Anne Frankplantsoen...

    Lekkere club PSV. Maar ja, Eindhoven he.

    Groet uit drugsvrij Engeland,
    JP

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik spreek Fons nauwelijks de laatste tijd, maar als ik hem zie zal ik het vragen.
    Iets anders, zou Reis, volgens jou als expert, niet een medisch attest of dispensatie of hoe heet dat kunnen krijgen voor drugs? Vanwege zijn moeilijke jeugd en de hardship in Eindhoven?

    BeantwoordenVerwijderen