woensdag 10 maart 2010

Wielrentip nr 17.

Fietsen is een wonderlijke sport. Ik ken geen andere sport waarbij je zowel een teamprestatie als een individuele prestatie ten kost van je team neerzet. Dit komt door de aerodynamica van een groep (ik bedoel hier de letterlijke aerodynamica, het effect dat hoe verder vooraan je fietst deste zwaarder het wordt) en door de psychologische belasting van het 'afzien'. Hier zijn boeken over vol geschreven (De Renner van Tim Krabbe schijnt dé klassieker in dit genre te zijn, ik heb het nog nooit gelezen maar ben binnenkort jarig, hint hint).

Neem afgelopen zondagochtend.
'Ga jij maar op kop' zei W., de officieuze wegkapitein van Gooische Wielerclub 'Venga Venga' tegen A., die het zwaar had.
Op kop gaan is een voordeel en een nadeel. A. kreeg hier de kans het tempo te drukken zodat hij kon recupereren, maar wat deed hij? Hij wilde zich niet laten kennen en ging in een moordtempo aan kop van de groep sleuren. Met als gevolg dat hij, toen hij echt niet meer kon, links en rechts werd ingehaald en uiteindelijk zelfs afhaakte.

Net zoals Holland Casino speltips geeft aan hun klanten, zo zou Wielrentip nr. 17 kunnen zijn: 'Weet wanneer je moet bluffen'.

7 opmerkingen:

  1. Om te voorkomen dat je 5x "De Renner" krijgt, nog andere wensen? Stukje sneeuw uit eigen tuin oid?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Als je een cadeautje wil moet je wel een feestje geven (hint,hint). Nu is Birgit toevallig in the country op jouw verjaardag...

    BeantwoordenVerwijderen
  3. B+M,jullie zijn van harte welkom, mits vergezeld van zeldzame, waardevolle cadeau's.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Wat dacht je van een toupet?
    Overigens breng ik op deze heuglijke dag mijn familie in veiligheid in de UK. Sorry.
    En dan nog speltip 1 voor den blogger: Nooit zomaar onverwacht een dagje over slaan want daarvan wordt de vast schare onrustig.
    G JPUK

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Beste JPUK,
    het zal niet meer gebeuren, het waren hogere machten. Excuus, namens de hogere machten.
    Groeten aan CPUK, PPUK en JPUKjr als je ze in veiligheid brengt.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Boeiende fictie, Michiel, je ziet het moeiteloos in het echt voor je! Ik zal je speltip onthouden voor het geval ik ooit in de situatie kom... By the way, hoe eerder je langzaam aan kop gaat rijden, hoe eerder je links en rechts ingehaald wordt. There is no mercy in cycling zei wie-was-het-ook-weer. Nu ga ik de vorige wielrentips eens opzoeken, mooi, ik heb wat te doen op zaterdag! Dank u en Venga Venga, A.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. A. There is no mercy in cycling is gezegd door dezelfde man die ooit zei 'There's no mercy in life'

    BeantwoordenVerwijderen