maandag 17 augustus 2009

Ik hou van alle mensen uit Stiens


Stiens, plaats in Friesland, Nederland, strategisch gelegen langs de N357 tussen Holwerd (dat is waar de boot van en naar Ameland afmeert) en de rest van de wereld. Iedereen die wel eens in Ameland is geweest (en wie is dat niet?) kent het dus van erlangs rijden. En als je dat dan doet dan passeer je automatisch het ANWB bord dat de weg naar Stiens aanwijst want je zou Stiens zomaar kunnen missen. Een wonderlijk bord, helaas mocht ik van mijn gezin niet stoppen en terugrijden voor een foto.

Om het mysterie van dit bord te ontrafelen ben ik gedoken in de notulen van de gemeenteraad van Stiens van enkele jaren terug. Stelt u zich een rokerig zaaltje voor en een paar mannen in driedelig grijs. In Stiens wordt alleen vergaderd in driedelig grijs, dat weet ik toevallig. In gezamenlijk overleg tussen de partijen Stiens Belang, Stiens Vooruit en Hervormd Stiens is vergaderd over de tekst op dat bord. U moet weten, Stiens heeft het niet makkelijk. Het nabijgelegen Barthlehiem is veel bekender en het toerisme slaat Stiens over. De Stiense boeren voelen zich vernederd, de gemiddelde Randstedeling denkt dat Stiens een Fries boerengehucht is, of sterker nog, het kent Stiens niet eens. Dit is de gezamenlijke partijen van Stiens een doorn in het oog en toen, het kan drie uur of half vier in de nacht geweest zijn, de jenever was allang op, toen werd het listige plan bedacht om op dat ANWB bord maar liefst twee aanwijzingen te zetten: Stiens Zuid en Stiens Noord. Iedere voorbijganger die dat bord ziet denkt 'Nou Nou, dat Stiens heeft nog heel wat om het lijf, daar moet ik toch eens een keertje heen. Noord, Zuid, tjonge jonge. Dat heeft een plaats als Barthlehiem niet'. (Overigens moet je in Noord beginnen met denken en aan het eind van je zin ben je in Zuid.)

De volgende dag zei de Burgemeester van Stiens (die de vergadering om half een had verlaten en dus via de notulen op de hoogte werd gebracht, later heeft de partij Ons Stiens daar nog kritische vragen over gesteld) dat het wel een beetje raar is. Als er gewoon Stiens op dat bord kwam te staan, was het toch ook duidelijk. Alle bestemmingsverkeer voor Stiens moet dat bord volgen. 'Noord, Zuid, wat maakt het uit?'

Maar ja, de Burgemeester zijn oom kwam uit Noord Holland, hij was dus eigenlijk een buitenstaander die het toch niet echt begrepen had en de gemeenteraad kreeg zijn zin. Sindsdien dit bord. Interessant toch?

3 opmerkingen:

  1. Stiens is de hoofdstad van de gemeente Ljouwerteradiel/Leeuwarderadeel en heeft zeveneneenhalf duizend inwoners. EN het is de geboorteplaats van Pieter Jelles Troelstra, maar dat zeg zo'n rechtse bal als jij natuurlijk niets.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Pieter Jelles was overigens reunist en oud senator van Vindicat atque Polit, het oudste studentencorps van Nederland. Dit voor de knorren onder ons.

    Me dunkt dat Stiens in Noord en Zuid moet worden onderscheiden, ze lijken zelfs 3 voetbalclubs te hebben. We praten hier wel over een groeikern in het Friesche platteland. Iedereen maakt zich al op voor Stiens-Buiten-West-Haven-Hout-Bos-Plek. Da's pas leuk, maar helaas wel een extra file op weg naar Ameland.
    groet uit UK

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Natuurlijk, Troelstra was zelf een Stiener en Stiens en haar verenigingsleven bloeien als nooit tevoren. Ze hebben dit opgeklopte gedoe dus niet eens nodig.
    Op het bord van de enige afslag naar Stiens zetten dat het zowel naar Noord als Zuid gaat is superslim. Het zou geniaal geweest zijn als ze hadden aangegeven dat de afslag ook voor Stiens West, Stiens Oost en Stiens - buitengebieden zou zijn. Misschien iets voor de volgende keer.

    BeantwoordenVerwijderen