dinsdag 2 november 2010

Doodgaan in de herfst

Stel: het einde is in zicht. Het einde is voor iedereen in zicht, iedereen heeft een einde, maar in zicht betekent dat een erkende geneeskundige u een datum heeft gegeven. Een vrij specifieke datum, laten we zeggen minder dan een jaar. Of laten we zeggen minder dan twee jaar, mits u zelf onder de zeventig bent, met voor elke vijf jaar dat u jonger bent een jaar optel. Volgt u het nog? Stel u bent vijfennegentig en een erkende geneeskundige houdt u voor dat u, gezien zijn bevindingen, minder dan vijf jaar te gaan hebt, dan valt dat dus niet onder mijn definitie van einde in zicht. Maar stel u bent 20 jaar en u krijgt de mededeling dat lijf en leden het nog maar maximaal tien jaar vol gaan houden, dan betekent dat dat het einde wel degelijk in zicht is.

Voor de wat meer technisch georienteerden onder u, even in formulevorm:



Waarbij u op de verschillende logo's de verschillende variabelen kunt invullen. Probeert u het zelf maar eens en u weet of uw einde in zicht is. Kleine tip: de kale man rechts in de noemer staat voor de professionaliteit van uw erkende geneeskundige, waarbij u een punt aftrek moet tellen indien hij brildragend is, want dat beinvloedt zijn oordeel. Blijkbaar, want deze formule heb ik niet zelf verzonnen.

Harry Mulisch moet dit geweten hebben. Hij zal elders nog wel een formule hebben bezeten waarmee hij de kans kon berekenen dat hij de Nobelprijs zou winnen en die berekening kwam te laag uit. Toen hij zich dat realiseerde en hij bovenstaande formule zag, wist hij dat zijn eind in zicht kwam en heeft hij zijn eigen datum geregisseerd. Met het varieren van eten, drinken, de kleur van de muren van zijn huis (de noemer!!) en het veranderen van arts (met of zonder bril!!) heeft hij vervolgens heel nauwkeurig zijn einde gekozen.

Voor deze theorie heb ik twee bewijzen: allereerst koos hij de periode rond de uitbarsting van de vulkaan rond de Borobudur, zoals hij geboren werd rond de uitbarsting van de Vesuvius. Een veel sterker bewijs vind ik dat hij het begin van de herfst heeft gekozen. Noemt u mij eens één genie die in de lente of de zomer vertrok. Niet opzoeken, uit het hoofd!! Nou? U weet het niet? I rest my case.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten